СИЛОСИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА

Найзручнішою та найвигіднішою ємністю для зберігання зерна вважаються металеві силоси. Даний резервуар чудово справляється зі зберіганням зерна, тому що в ньому завдяки комфортним умовам та середовищу зернові культури зберігаються довгий час і мають відмінний захист від шкідливих впливів навколишніх факторів.

Особливості силосів

Для отримання та збереження якісного та гарного зерна, йому необхідно забезпечити такі умови:

  • оптимальну температуру;
  • правильну вологість;
  • недоступність гризунів та комах;
  • доступ повітря.

Для відштовхування дій ультрафіолетових променів застосовується покриття товщиною від 0,2мм, яке до того ж протидіє іншому атмосферному впливу, тим самим продовжуючи термін служби силосу. Конструкція силосу має високу міцність завдяки використанню високих сталевих профілів, може бути обладнана перилами та сходами тощо.

Крім основних кліматичних впливів на дах силосу (сніг, дощ, вітер) слід враховувати й інші навантаження, наприклад, розташування додаткового обладнання, техніки. Силоси можуть бути оснащені оглядовими люками (найчастіше їх використовують у силосах великих розмірів), які забезпечують спрощену експлуатацію та доступ працівників на обичайки. Оглядові вікна сприятливо впливають, як для контролю силосу, так і самого зерна, а розташовані вони на даху. Для забезпечення безпеки та зручності доступу працівників, важливим залишається правильне розташування сходів, містків та даху.

Труби на даху повинні повністю забезпечувати вентиляцію, а конструкція уникнути попадання води, та інших факторів, всередину ємності, навіть у найсуворіших умовах. Деякі силоси мають обладнання захисту від снігу. Завдяки гофрованому типу листів на стінках силосу не затримуються залишки зерна.

Конструктивні характеристики виробу

Кожен резервуар має типові характеристики, які підбираються під певний обсяг та інші умови зберігання зерна. Нижче наведено таблицю характеристики та типової комплектації силосу для зберігання зернової культури:

НайменуванняПоказники
Матеріал обшивки силосуСталь S350GD + покриття Z600
Стійки силосуОцинкована сталь
Площа зберігання40 – 20000 т
Система дахуКроквильна з ухилом 25-30˚
Діаметр1 – 11м
Обсяги зберігання5 – 2000м³
Снігове навантаження160 – 200 кг/м²
Вітрове навантаженнявід 140 км/год
З’єднувальні елементиболти М10, гайки класу 8.8 з ущільнювальними шайбами
Додаткова комплектаціяКомплектуючі для приєднання вентилятора, решітки для зерна, сходи, вентиляційні канали, ротаційний датчик, отвори між стінкою та крішою і т.д.

Важливим фактором при розрахунку силосу є кліматична особливість регіону, тому що важливим вважається підбір вітрового та снігового навантаження, крім того, в облік беруться ультрафіолетові промені в літній час і випадання дощу в теплий період.

Переваги використання силосів для зберігання зерна

  • довгий термін служби, який забезпечує високоякісна гофрована сталь та покриття;
  • висока корозійна стійкість навіть у найнесприятливіших умовах кліматичної зони;
  • особлива геометрія вигину секцій даху та поздовжні складки конструкції забезпечують повну герметизацію та високу міцність виробу;
  • велика місткість силосів;
  • зручність користування.

Фахівці нашої організації розроблять проект виготовлення силосу, враховуючи всі тонкощі щодо умови середовища, фундаменту, процесу зберігання зерна, робіт, пов’язаних із монтажем силосу тощо.