Резервуари горизонтальні сталеві

Компанія «ЯМЗ» виготовляє сталеві наземні та підземні горизонтальні резервуари циліндричної форми типу РГС ємністю від 3-х до 100 кубічних метрів.

Горизонтальні резервуари виготовляють та постачають на місце встановлення у готовому вигляді. Горизонтальні резервуари застосовують при транспортуванні та зберіганні нафтопродуктів на розподільчих нафтобазах та у видаткових сховищах.

Горизонтальні резервуари розраховані на внутрішній тиск до 0,07 МПа, мають конусне або плоске днище. Встановлюють горизонтальні резервуари на опори, залізобетонні чи металеві.

Комплектація резервуара РГС

Стандартна комплектація горизонтальних резервуарів РГС включає технологічні люки і горловини. На вимогу Замовника можливе встановлення додаткового обладнання для тривалої, надійної та безпечної експлуатації:

  • Опори та ложементи
  • Зливні патрубки
  • Оглядові майданчики та сходи
  • Засоби вимірювання рівня рідини
  • Прилади сигналізації та інше навісне обладнання.

Основними конструктивними елементами горизонтальних резервуарів наземного розташування є:

  • Горизонтальний циліндричний корпус (обичайка)
  • Два днища
  • Опорні діафрагми або проміжні кільця жорсткості для посилення конструкції горизонтального резервуара
  • Опори для встановлення резервуарів РГС
  • Стропувальні рами для транспортування горизонтальних резервуарів
Односекційні / Двосекційні / Багатосекційні РГС

Наше підприємство виробляє резервуари горизонтальні сталеві РГС з однією або кількома камерами (секціями). Камери або секції є порожнини всередині резервуара обмежені перегородками. Таких порожнин може бути кілька, але незалежно від кількості конструкція забезпечує повну герметизацію резервуара.

Двостінні резервуари

Для забезпечення додаткової теплової ізоляції, а також контролю за герметичністю резервуара при зберіганні небезпечних речовин виготовляють двостінні резервуари.

  • РГС – одностінний резервуар горизонтального типу для встановлення на землі
  • РГСД – двостінний резервуар горизонтального типу для встановлення на землі

У двостінних резервуарах простір між стінками заповнюється рідиною чи азотом. Конструкція передбачає можливість відкачування рідини чи азоту, якщо це знадобиться через необхідні обставини.

Конструкції днищ

Резервуари РГС у горизонтальному виконанні виробляються з різними типами конструкцій днищ: плоскі днища для РГС об’ємом до 8 м3, конічні днища для об’ємом вище 8 м3. Для горизонтальних резервуарів, що експлуатуються під високим тиском, виготовляються еліптичні та сферичні днища.

Теплоізоляція горизонтальних резервуарів РГС

Зберігання в’язких нафтопродуктів визначає необхідність улаштування теплоізоляції стінки резервуара.

Для підігріву або охолодження рідини, що зберігається, необхідно збереження і підтримання певної температури. Цю функцію виконують система пароводяного або електричного підігріву.

Резервуар РГС з електропідігрівом

Електричний підігрів стін резервуара здійснюється за рахунок саморегулюючого термокабелю.

До складу системи електропідігріву входить таке обладнання:

  • Кабельний модуль нагрівання
  • Розподільно-інформаційний модуль
  • Блок управління з датчиками та терморегуляторами
Резервуар РГС із змійовиком

Така ємність оснащена вбудованим підігрівачем у вигляді змійовика. Підігрів резервуара може здійснюватися з використанням тепла водяної пари, гарячої води або 60% нагрітого розчину ДЕГа.

Як доповнення ємність оснащується металоконструкціями колодязя, що підігрівається.

Замовнику надається право обрати тип підігрівача з урахуванням особливостей експлуатації резервуара.

Теплоізоляція резервуарів РГС

Утеплення корпусу стандартного резервуара виробляється шляхом напилення на поверхню резервуара шару твердого пінополіуретану. Теплоізоляційний шар наноситься на зовнішню поверхню резервуара.

Залежно від місця експлуатації РГС підбирається окремий теплоізоляційний шар із особливими технічними характеристиками. При цьому враховується необхідна температура зберігання рідини, місце встановлення дренажної ємності та особливості місцевого клімату. Теплоізоляційний шар забезпечує значне зниження втрати тепла.

Шар жорсткого пінополіуретану, крім теплоізоляції, несе в собі захисну функцію. Він захищає поверхню від окислення та запобігає появі на ній конденсату. Цей матеріал дуже стійкий до впливу агресивного середовища і має високий ступінь прилягання до поверхні.

За бажанням замовника співробітники компанії «ЯМЗ» можуть виконати теплоізоляційний шар із мінеральної вати та покрити його зверху оцинкованою сталлю.

Антикорозійний захист горизонтальних резервуарів РГС

Для захисту металоконструкцій горизонтальних наземних резервуарів від негативного впливу рідин, що зберігаються, корпус резервуара обробляють антикорозійними покриттями. Антикорозійний захист виконується за допомогою фарбування в кілька шарів стінок РГС різними композиціями (грунт, емаль, епоксидні покриття) із зовнішньої та внутрішньої сторони.