Пропелерні мішалки
Для значного змішування рідкого середовища найчастіше використовують пропелерні (гвинтові) мішалки, а вони відрізняються швидкохідністю пристрою. За допомогою цієї мішалки вдається досягти високої циркуляції рідин при невеликій витраті механічної енергії. За допомогою насосного ефекту створюється осьова циркуляція рідкого середовища, що сприяє легкому підйому з дна ємності твердих частинок.
Особливості використання мішалки
Найбільш важливою робочою зоною є пропелер, який являє собою вигнуті лопаті гвинтоподібним чином. Найпоширенішим типом є трилопатевий, тому що методи установки валу можуть бути різними: вертикальним методом, горизонтально і під деяким кутом.
Розташування гвинта безпосередньо залежить від технології змішування, якщо раптом глибина для змішування буде великою, то найкращим виходом буде встановлення на вал ще одного пропелера, щоб забезпечити рівномірне перемішування всього об’єму.
Найчастіше використання пропелерних мішалок на виробництві:
- харчової промисловості – виготовлення напоїв, соків, підтримання потрібної температури;
- у виноробстві – виготовлення купажів вин;
- хімічної галузі – змішування та змучування рідин, нерозчинних опадів;
- нафтова галузь – перемішування нафтових продуктів;
- у фармацевтиці – для отримання фізрозчинів та інших ліків.
Ще однією відмінністю від інших видів мішалок є висока швидкість. Якщо порівнювати лопатеву, її швидкість коливається не більше 20 – 90 об/мин, тоді як пропелерная здатна досягати від 300 – 1500 об/мин.
Щоб збільшити якість змішування, вал мішалки розташовується під кутом до вертикалі ~15 або перебазують її з центральної осі резервуара.
Даний апарат використовується в основному в ємностях циліндричної форми, які мають опукле дно. Інші форми резервуарів зменшують продуктивність перемішування, оскільки можуть бути області застою.
Таблиця параметрів типових видів гвинтової мішалки:
Об’ємна частина ємності апарату, м³ | Діаметр мішалки, мм | Кількість оборотів, мін-1 | Потужність, кВт |
0,5 | 250 | 630 | 4,0 |
1,5 | 300 | 500 | 5,5 |
2,5 | 350 | 400 | 7,5 |
4,0 | 400 | 400 | 11,0 |
6,0 | 500 | 300 | 15,0 |
Переваги та недоліки
До плюсів цього апарату можна віднести:
- висока швидкість роботи;
- інтенсивність під час змішування;
- створення високої циркуляції;
- здатність підйому твердих частинок з дна резервуара;
- не висока витрата ел. енергії;
- можуть бути безпосередньо з’єднані з ел. двигуном;
До недоліків використання можна віднести:
- не малу вартість їх виготовлення та конструювання;
- використання рідин малої в’язкості;
- малий об’єм рідкого середовища, що активно перемішується;
Будова пропелерних мішалок
Є мішалкою певний механізм, що складається з валу, на нього прикріплюється імпелер, що має кілька (від 3-х і вище) лопатей різного профілю. Конструкція лопаті може бути різною, все залежить від середовища використання мішалки, ємності та в’язкості. Найчастіше використовують форму гребного гвинта, ця форма вважається найбільш практичною та простою.
Для поліпшення роботи пропелер буде обладнаний дифузором, що значно покращує потік рідини. З його допомогою дифузор можна опускати не на дно, а також утилізувати його у величезних ємностях.
Проектування та виробництво пропелерної мішалки справа не легка та дорога, але кваліфіковані співробітники ПП ЯМЗ готові обговорити всі моменти та умови при її виготовленні, які будуть вигідні та зручні Замовнику. У виготовленні використовуються якісні матеріали та обладнання.